منصور سهرابی، پژوهشگر محیط زیست، میگوید: «سالهاست که شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران وارد حوزههای تجاری شدهاند. در پروژههای عظیمی چون سدسازیها و انتقال آب و احداث صنایع آب و فولاد و حتی نفت و گاز فعال هستند و فعالیتهایی هم که دارند عمدتاً بدون در نظر گرفتن اثرات مخربِ زیستمحیطی است. اگر هر نوع پروژهای را که به آب مربوط است بررسی کنید، مطمئناً ردپایی از سپاه پاسداران در آن پیدا میکنید.»
او همچنین از جنگلسوزیهای سپاه در غرب ایران میگوید: «سپاه پاسداران سالهاست که در غرب و شمال غربی کشور بهبهانۀ حضور نیروهای مخالف جمهوری اسلامی که عمدتاً هم نیروهای کُرد هستند، جنگلهای زاگرس را بهصورت روزانه توپباران میکند و بعضی از فعالیتهای مربوط به آتشسوزی هم در آنجا بهعمد از سوی سپاه پاسداران صورت میگیرد.»
سپاه پاسداران و نهادهای وابسته به آن از یک سو، وابستگان به بیت رهبر ایران از یک سو و صدها شرکت کوچک و بزرگِ زیرمجموعه یا مرتبط با نهادهای عریض و طویل مذهبی و سیاسی و حتی بانکها از سوی دیگر، در تمام ۴۳ سال گذشته نقش مهمی در تخریب محیط زیست ایران بازی کردهاند.
از قطع کردن درختان جنگلهای ایران تا پروژههای عظیم سدسازی و خشکیدگی تالابها و دریاچهها همهجا حضور سودجویانۀ نهادهای امنیتی و مذهبی یا ارگانها و شرکتهای وابسته به آنها قابل پیگیری است.
مثلاً در مورد خوزستان، داریوش معمار، روزنامهنگار، چنین توضیح میدهد: «بخشی از این شرکتها در داخل استان خوزستان هستند، مثل شرکت نیشکر یا فولاد جهانآرا. بخشی از این شرکتها هم در خارج از استان خوزستان هستند که برای نمونه میشود به سی شرکت فولادی در استان اصفهان اشاره کرد. شرکتهایی که در استان خوزستان هستند، برای مثال شرکت توسعۀ نیشکر، سه سهامدار عمده دارند. در واقع هفت شرکت توسعه نیشکر هستند که بخش عمدهای از حقآبه تالاب شادگان را استفاده میکنند و بانک ملی، بانک صادرات و وزارت جهاد کشاورزی [در میان آنها هستند].»
بسیاری از این شرکتها و نهادها که مستقیم یا غیرمستقیم به بیت رهبر ایران مربوط میشوند، از سهمیۀ آب شرب مردم استفاده میکنند. مثلاً داریوش معمار دربارۀ شرکت فولاد جهانآرا میگوید: «این شرکت که در خرمشهر است، روزانه در حال حاضر بیست هزار متر مکعب از سهمیۀ آب شرب مردم را استفاده میکند. خب سهامدار این شرکت بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام است که هر دو از نهادهای زیر نظر رهبری جمهوری اسلامی هستند. میزان مصرفِ فقط همین شرکت فولاد جهانآرا معادل آب شرب هفتصد روستایی است که الان در تنش آبی هستند.»
نام ستاد اجرایی فرمان امام را حتماً بارها در اخبار مربوط به تنش آبی در خوزستان شنیدهاید؛ آنجا که رئیس این ستاد اعلام کرد ستاد تحت ریاستِ او حاضر است با ورود به بحران آبی در خوزستان و اختصاص بودجهای ویژه، همۀ روستاهای درگیر تنش آبی را نجات دهد. این در حالی است که، بهگفتۀ داریوش معمار، خود این ستاد از عوامل ایجاد تنش آبی در خوزستان به شمار میرود: «نهادهای حکومتی و دولت قرارداد تأمین آب با تانکر برای این روستاها را به بنیاد برکت و ستاد اجرایی فرمان امام میدهد و همین ستاد با تبلیغات فراوان اعلام میکند که ما قصد داریم مشکل تنش آبی را حل کنیم، در صورتی که اگر فقط همان سهمیه آبی را که از محل آب شرب و آب شیرین به این نهادها تعلق گرفته در اختیار روستاها بگذارند، مشکل بهخودی خود حل است.»
نام آستان قدس رضوی هم برای همۀ آشناست؛ نهادی که در آغاز برای حفظ و نگهداری حرم امام هشتم شیعیان در مشهد راه افتاد اما خیلی زود به یکی از ثروتمندترین نهادهای غیرپاسخگو و معاف از مالیات در خاورمیانه بدل شد. تعیین تولیتِ آن با شخص آیتالله خامنهای است و در بهرهبرداری و تخریب محیط زیست ایران نقش مهمی داشته است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر